27 March 2010

Cantik? Taklah.. Comel Mungkin

Dibebel oleh aneszailani pada 12:32 PM 0 Yang Memberontak
www.tips-fb.com
Ceh!! Sungguh perasan di situ..haha..Sila² la pasrah yek..Nak buat camne..Dah memang dilahirkan begini.. =p
Ni sume mak nenek Anem punya angkara..Tu la..Sape suro pandai² kasik award kat aku..Kan aku dah over seronok tak sedar diri ingat dunia..Heheh..
Ape pon, mekaseh yek cik Anem..Saye sayang kamu..muah muah muah.. =)
Tapi penganugerahan yang beliau kasi ni bersyarat lah pula.. T_T
Maka gigih la pulak aku memerah otak menjana idea..
OK..Mari kita lihat apa dia mahu..

1. Thank & link the person that gave u the award..  checked
2. Pass diz award onto15 bloggers u've recently discovered n think are fantastic..

Adehh..Ramainya!! Sape pulak yang aku nak jadikan mangsa ni..Belasah je la.. 
Kepada mereka² yang tersenarai..Sila² la kutip mende alah ni yek..Ikhlas ni aku kasi..hehe
Kalo korang takmo buat benda² ni pon xpe..Korang sangkot je la award ni kat dinding blog korang yek.. =D
Alamak..Tak cukop pulak..Takpe kan..haha..
Basically yang aku pilih ni sume kengkawan aku..Yang aku jumpa blog mereka la..Yang aku tak jumpa tu jangan kecik ati pulak..
Sila² la promote kenalkan blog korang tu kat aku yek..
OK dah..Anes, toksah dok bebel banyak².. Ada lagi yang blom setel.. 
3. Contact said blogsand, let them know they've won the award..   checked
4. State 7 things about urself...
Alamak..Macam mencabar je part last ni..Ke tak?? haha
Takpe..Akan ku usahakan jugak menyelitkan elemen² perasan jujur di sini..hehe 
Dah ready?? OK Go!!
  • Aku comel.. kahkahkahkah..kan aku dah cakap, jangan kasi aku buat benda² gini..
  • A teacher-to-be..
  • Sangat suka Mini Cooper..Damn cute!! =) ada sapa² nak tolong belikan tak?
  • Puteri Bongsu a.k.a. Jantung Hati Abah.. cehh!! Prasan lagi..hehe
  • Sudah penat studi..Mahu kawen buleh tak?? haha
  • Admiring Fahrin Ahmad..Adore him so much wehh!! Dan baru² ini jatuh chenta sama Aaron Aziz pula..=p  *OK sangat miang..aku tau*  T_T
  • Sangat menyampah dengan perampas..Juga mak nenek gedix tak sedar diri.. OK..Emo seketika..ampun.. =p
Tu je la kot rasanya..hehe..
Ohh..Aku suka cerita Encek Ariff tentang Status di Facebook ini.. =)


notakecik:
Ada 1 lagi info!! Kira yang ke-8 la ni..buleh tak?? haha
Saya rasa saya sudah jatuh chenta lah!! cehh..dan² sopan anes ni kannn.. =p 

14 March 2010

Siapa Tahu Erti Cinta ? Aku Tidak..

Dibebel oleh aneszailani pada 8:55 PM 5 Yang Memberontak
www.tips-fb.com
Emosi sedang terganggu..Tak boleh nak fokus pada kerja yang bertimbun..Maka mula la aku cari kerja yang merepek..Duk browse kuiz² yang melambak kat fesbuk tu, terjumpa pulak satu kuiz ni..Datang la pulak miang rajen aku tiba tiba..haha~

Tajuk Kuiz : Cinta Atau Sekadar Suka?

Hasilnya??

Kamu Cinta Terhadap Dia

Jammed!! Terkesima aku kejap..haha..disambung lagi dengan penjelasan yang panjang berjela² di bawah..Betul ke tak, aku tak tahu..Jangan tanya aku..Sila refer Dr. Love..

Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang...
Di hadapan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga...

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku...
Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu...

Saat kau MENCINTAI seseorang, kau akan melakukan apapun untuk kebahagiaannya walaupun kau harus mengorbankan jiwamu...
Saat kau MENCINTAI seseorang dan berada di sisinya maka kau akan menggenggam erat tangannya...

CINTA adalah saat ia menangis dan kau akan membiarkannya menangis di bahumu sambil berkata, "Mari kita selesaikan masalah ini bersama-sama...
CINTA adalah saat kau melihatnya kau akan berkata, "Buatku dia adalah anugerah terindah yang pernah Tuhan berikan padaku"...

Pada saat orang yang kau CINTAi menyakitimu, kau akan berkata, "Tak apa dia hanya tak tahu apa yang dia lakukan"...
Pada saat kau CINTA padanya, kau akan selalu MENANTINYA dengan setia dan tulus...

CINTA adalah kau akan menemaninya tak kira bagaimanapun keadaanmu ketika itu...
CINTA adalah hal yang memberi dengan rela...
CINTA di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi... 

Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yang ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tahu sahaja...


OK..Aku takmau publish hasil kuiz ni kat fesbuk..Tak pasal² jadik kontroversi lak kang..Aku tak suka..Nanti aku yang makin celaru..Dalam keadaan sekarang mungkin tak sesuai.. T_T

notakecik:
Aku betul betul lupa apa erti cinta..Sumpah wehh..Aku tak tipu..Kat mana bahagianya cinta? Kat mana seronoknya berkasih?? Aku dah tak nampak suma tu..Boleh sesiapa tolong jelaskan???

Saya Sayang Abah Saya

Dibebel oleh aneszailani pada 4:21 AM 0 Yang Memberontak
www.tips-fb.com
Abah memang best!! Tak pernah menghampakan apatah lagi mengecewakan!! hehe.. =p
Abah la satu² nye laki yang memahami aku..Sangat memahami indeed..Trima kaseh abah..=)
*Apsal semacam je aku mengipas ni?? haha~

Tapi mampu ke aku membalas segala jasa abah?
Mampu ke aku jaga abah macam mana abah jaga aku sampai ke tahap ini?? 
Mampu ke aku bertahan macam mana abah bertahan & bersabar melayan karenah aku selama ni???

Sangat terharu + tersentuh + ter____________ (sila isi sendiri) bila baca Blog Encek Jimi, entri bertajuk: Hujan Panas

Dapat dari senior saya Encek Nazri

Alamakk..Masih belum berkesempatan menyudahkan entri yang panjang merepek² tu..haha..Sila bersabar yek..Cehh!! Macam la ada orang baca..hoho~

notakecik:
CELARU : Aku yang ego atau kau yang gedik??..Wadafish!! *Emosi sedang tidak stabil..Sebab tu la jam 4 pagi buleh klua entri..Sila abaikan penggunaan tatabahasa yang tidak terdapat dalam Kamus Dewan..Sedang sangat beremosi..tsk.. T_T

12 March 2010

Cinta Itu Buta??

Dibebel oleh aneszailani pada 2:07 AM 6 Yang Memberontak
www.tips-fb.com
Tajuk langsung takde kaitan dengan entri..saje miang..kepala pula miong..haha

Malas cakap banyak..
Memang takde masa nak bebel banyak² pon..tsk..T_T
Sila tengok sini dan sila sayangi wanita

Entri sebelom ni yang aku merepek panjang² tu laen kali aku sambung yek..belom ada kesempatan lagi nak bebel² pasal kesengsaraan yang PSM kurniakan..


notakecik:
Cinta yang buta atau hati aku yang dah buta pada cinta² thingy neh??

02 March 2010

Bukan Itu Yang Aku Mahu . Bukan .

Dibebel oleh aneszailani pada 10:33 PM 5 Yang Memberontak
www.tips-fb.com
AMARAN : ENTRI SANGAT PANJANG
Cetusan rasa yang pelbagai..Disulami emosi melampau..
Maafkan aku encek blog..Tadah je la yekk..


BABAK 1
Depan Bilik Mesyuarat
Pensyarah : Lelaki berkelulusan PhD, berjawatan penting


Terserempak di koridor fakulti..Seperti biasa, aku memulakan perbualan dengan segaris sengihan senyuman..
Pensyarah : Saya mcm biasa nampak la awk ni..
Aku : Memang la..Dah banyak kali saya jumpa Dr..Saya nak interview Dr..
Pensyarah : Ohh..Saya dah ingat..Setiap kali awk datang mesti saya ada meeting kan..
Aku : Hmm..Tu la..So bila ek Dr free??
Pensyarah : Arini mmg saya full sampai petang..Esok saya ke Melaka 2 hari..Kalau ari Jumaat OK?
Aku : Jumaat ek..OK..Pukul berapa ye?
Pensyarah : Awk pegi cek dgn p/a saya..Saya pun tak pasti..Rasanya pagi saya free..
Aku : OK..Kalau saya fix apoinmen terus boleh tak?
Pensyarah : Boleh..Knapa sebelum ni awk tak buat camtu??
Aku : Sebab saya tak berani..hehe
Pensyarah : Hah tu la awk..Lain kali set je apoinmen terus..


Aku sengih senyum lagi..
Lari² pegi ofis fakulti mahu berjumpa p/a pensyarah tersebut..
Malangnya akak tu takde la pulak..
Ikuti wawancara ini...

Aku : sengih senyum..Kak, tumpang tanya, Kak _ _ _ _ takde ke??
Kerani : Takde la..Dia MC arini..Nak apa ye cari dia..
Aku : Yeke..Saya nak set apoinmen dgn Dr _ _ _ _  Boleh tak akak tengokkan bila Dr _ _ _ _ free..
Kerani : Utk apa ye nak buat apoinmen dgn Dr ni..
Aku : Nak interview utk PSM..Dia kata ambik hari Jumaat pagi..
Kerani : Eh..Jumaat pagi Dr ada perjumpaan dgn pelajar pukul 10am..
Aku : Eh..pelik ni..Tadi Dr kata pagi dia free..Takpe la..Nanti pukul 8am saya dtg..
Kerani : Nak akak tulis dalam ni ke??
Aku : Takpe la kak..Tak perlu kot..Saya dtg je pagi² nanti..Tapi kalau akak nak letak note kat situ pun boleh jugak..
Kerani : OK..akak tulis je la dulu..Cantik baju awak..
Aku : Trima kasih.. sengih senyum lagi..


BABAK 2
Depan bilik pensyarah
Pensyarah : Wanita muda berkelulusan Master

Aku : Salam, cik nak gi mana ni?
Pensyarah : Saya ada mesyuarat kat bawah..Cantik baju awak..
Aku : Ohh..Trima kasih..Sume pensyarah Jabatan kita terlibat ke dgn mesyuarat tu??
Pensyarah : Haah..Knapa?? Awak yang letak borang soal selidik kat depan pintu saya tu yek??
Aku : Eh..Tak la..Saya punya interview..Tapi cik ada ambik jugak set soalan saya sebulan yang lalu..Dah siap jawab ke cik??
Pensyarah : Ohh..Yang tu ekk..Saya belum jawab la..So awk nak saya jwb sendiri ke nak interview terus?
Aku : Mana² je la yg cik rasa mudah..
Pensyarah : Tapi kan, saya lupa la kat mana saya letak set soalan awk tu..
Aku : Yeke..Takpe la..Nanti saya kasi yg laen..
Pensyarah : Hmm..Saya nak turun dah ni..Mcm ni la..Ptg ni saya ada kelas di ladang..Kalau awk rajin, dtg la ladang..Saya jwb kat sana je..
Aku : OK..Saya mmg kena rajin..So ptg ni la saya jumpa cik kat sana..Trima kasih cik..


Merayap² sekitar bilik² pensyarah...


BABAK 3
Depan bilik² pensyarah
Rakan : Perempuan, bawah penyelia PSM yang sama
Aku : Hai..sengih senyum
Rakan : Hai..Cantik baju..
Aku : Trima kasih..Nak pi mana?? Jumpa Dr _ _ _ _ ke??
Rakan : Tak la..Nak jumpa penasihat akademik..
Aku : Ohh..Utk Audit pengijazahan tu ekk..PSM camne?? Siap dah??
Rakan : Eh belum lagi..Anes camne? Dah selesai ke interview??
Aku : Mesti la belum..Susah la nak kejar lecturer ni..Sume bz je..Tadi jumpa Cik _ _ _ _ Dia kata sume lecturer Jabatan kita ada meeting arini..
Rakan : Biasa la lecturer kan..Mmg susah..Diorang mmg slalu bz..
Aku : Tu la..Takut dah ni..Sempat ke nak interview sume..
Rakan : Takpe..Pelan²..Boleh punye..
Aku : InsyaAllah la..OK..Jalan dulu yek..Jumpa lagi..Bye


BABAK 4
Depan bilik² pensyarah
Rakan : Perempuan, 1 Jabatan
Rakan: Hai Anes..Cantik baju..Cari siapa ni?? Penyelia PSM??
Aku : Trima kasih..Tak la..Cari lecturer..Nak interview..Kau cari sapa?
Rakan : Sama la..Cari lecturer nak jwb soal selidik..Kau interview brapa org?
Aku : 16 orang..Sume lecturer Jabatan kita..
Rakan : Banyaknya!! Knapa byk sgt?? Klu kualitatif xyah byk pon takpe..Buat 7-8 org pon dah cukup..
Aku : Tu la..Byk kan?? Dr _ _ _ _ yg suruh buat camni..Dia nak aku interview sume lecturer..
Rakan : Kesiannye kau..Susah tau kau punya research ni..Smoga berjaya la ekk..
Aku : Tu la..Risau aku..OK..Jalan dulu la ye..Jumpa lagi..Bye


BABAK 5
Bengkel Fakulti
Pensyarah : Lelaki muda, berkelulusan Master, merangkap Penasihat Akademik aku..
Aku : Salam encik..
Pensyarah : Wsalam..Hmm..Anes..Nak apa?? Buat Audit Pengijazahan??
Aku : Eh tak la..Saya nak interview encik..
Pensyarah : Ohh..Tunggu kejap boleh??
Aku : Boleh..
Selepas 20 menet...
Sesi temubual dimulakan..
Selesai..
Pensyarah : Susah kan awk punya research ni..Sempat ke awk nak buat sume??
Aku : Mmg sgt susah..
Pensyarah : Camne la awk nak analisis data nnt..Mesti pening..
Aku : Hmm..Ntah la..Saya belum mula analisis..So saya tak tau la..Tapi skarang ni saya rasa lagi susah nak kejar lecturer..Nak analisis data mungkin takde masalah sgt kot..
Pensyarah : Ohh..Smoga berjaya la ekk..Bukan senang nak cari lecturer ni..
Aku : Tu la..Risau saya..Ohh..Pukul 1 nnt rakan² sekelas saya datang utk buat Audit tu..
Pensyarah : Awk tak buat ke??
Aku : Eh..Mestila buat jugak..Saya buat skarang la ye encik..
Pensyarah : OK..


BABAK 5
Ladang Pertanian
Pensyarah : Wanita muda berkelulusan Master..rujuk BABAK 2


Pensyarah : Cepat awak sampai..
Aku : senyum
Pensyarah : Masalah skarang ni saya tertinggal kunci kabin kat atas..




-BERSAMBUNG-








01 March 2010

Petunjuk Istikharah

Dibebel oleh aneszailani pada 12:06 PM 0 Yang Memberontak
www.tips-fb.com
Tertidur dalam dakapan malam
Lena bersama doa-doa
Mimpi yang terbentang
Terasa dalam keharuan
Jasad terasa membeku
Jiwa diselimuti debaran

Dalam perjalanan mimpi
Menyingkap pada mata dan hati
Melagukan irama nan syahdu
Pada menyentuh kerohanian
Helaian demi helaian
Tersingkap warnanya

Dalam kesamaran tirai sutra
Menyelak tabir mimpi istikharah
Di sana terselak hijabnya
Sebagai satu petanda
Bayang yang menari-nari
Lembut menusuk kalbu

Namun ada dua persimpangan
Di hadapan terbentang
Antara dua laluan
Dua arah berbeza
Antara cahaya mentari dan pelangi




o0o0pppsss...
Ni bukan hasil aku..Sumpah bukan..Aku tak la sepuitis ini..hoho~
Tapi ni aku dapat dalam e-mail..Nukilan Cik Shania DK dari Group Sahabat Interaktif Malaysia a.k.a SIM...
Rasa syahdu je..Tu yang share kat sini..Hebat sungguh beliau mengarang puisi..


Ni pulak doa Istikharah yang diajar oleh adek aku..

"Ya Allah, aku memohonkan pilihan menurut pengetahuan-Mu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaan-Mu juga aku memohonkan kurnia-Mu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan aku tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmu-Mu bahawa urusan aku ini _____________ baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikalau di dalam ilmu-Mu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdir-Mu itu."
*Sila isi tempat kosong dengan kekeliruan yang anda hadapi..


notakecik:
Aku keliru...Antara katak dengan kodok...Mana yang lebih comel?? 

Related Posts with Thumbnails
 

☆Moment of Life☆ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal